Trimis: Thu Jun 25, 2009 8:30 am Titlul subiectului: Greata dupa mese este un simptom al infectiei cronice VHB ?
Sunt "fericita" posesoare a unui nr. de aproximativ 48.000 copii VHB/ml de sange personal, despre care am aflat cu totul intamplator acum 2 luni.
Din momentul in care am aflat ce inseamna acest virus, despre care marturisesc ca nu stiam mai nimic, mi-am impus sa-mi pastrez optimismul, gandindu-ma ca e foarte bine ca l-am descoperit. Dupa ce am depasit socul aflarii vestii, m-am informat (pe Internet) si am facut controalele si analizele necesare (mare parte pe banii mei, ca doar nu era sa ma ajute statul cu toate, nu ?). Acum 3 zile am reusit sa fac si punctia hepatica si astept cu optimism rezultatul.
Apoi mi-am schimbat destul de radical regimul alimentar , in sensul ca am renuntat la snitzele, la mezeluri, mai ales la preferatul meu - salamul tip Sibiu, am renuntat la cascaval, am redus drastic consumul de telemea, m-am fortat sa cred ca bomboanele cu visine alcoolizate nu mai exista, am marit exponential cantitatea de fructe proaspete si salate acrite cu lamaie.
Rezultatele sunt "notabile" : am slabit vreo 5 kg (desi nu aveam nevoie de asta), ametesc uneori cand ma ridic brusc in picioare, nu mai pot manca deloc dulciuri, deoarece imi provoaca greata numai gandul la ele (cu exceptia unor excelente tarte cu fructe de padure de la Carrefour, din cand in cand) si, ce e cel mai neplacut, aproape de fiecare data dupa ce mananc am o senzatie de greata, mai mult sau mai putin puternica.
Ce e interesant e ca inainte de a afla de "co-locatarii" cu care impart corpul meu pamantesc nu aveam absolut nici o problema ... sau nu-mi dadeam seama ca am vreo problema ... Am descoperit virusul cu totul si cu totul intamplator ...
Are cineva vreo idee despre cauza acestor greturi ?
A... am uitat sa precizez: cu certitudine nu sunt gravida si nu iau medicamente, ceaiuri sau suplimente alimentare.
anamaria9196
Data inscrierii: 25/Jun/2009
Trimis: Fri Jun 26, 2009 12:14 am Titlul subiectului:
Buna Anamaria,
E si trist, si amuzant postul tau:). Tare faza cu "doar nu era sa ma ajute statul cu toate" . E trist ca ajungem sa acceptam pana la urma toate astea, da e bine ca inca putem glumi pe seama lor .
Nu stiu cu ce sa incep. Faza e ca teoretic, greata de dupa mese nu se explica doar prin hepatita cronica. Dupa cum ziceai si tu, pana nu ai aflat de virsu, nu ai avut manifestarile astea. Poate totusi e o forma de adaptare a stomacului la noua diete pe care ai adoptat-o. O alta explicatie, poate mai probabila decat precedenta e anxietatea care mai da simptome de astea. Daca aflarea vestii ti-a dat stari de neliniste, e posibil ca starile de greata sa se datoreze lor.
In ceea ce priveste ametitul cand te ridici brusc, e o chestie normala. Majoritatea oamenilor experimenteaza asta. E o explicatie legata de hipotensiunea ortostatica care se explica prin incapacitatea organismului de a se adapta la o schimbare brusca a pozitiei, fara a fi considerata o boala asta.
Nu trebuie sa scoti complet dulciurile din alimentatie. Desi nu e chiar o chestie negativa:) Daca poti suplini dulciurile preparate in oras cu conservanti cu fructe si legume si chestii gatite de tine, e foarte bine.
Sa stii ca dupa ce va trece timp suficient cat sa te adaptezi cu gandul ca ai un virus nedorit, o sa mai dispara din aceste simptome.
Eu nu am inteles totusi care e stadiul hepatitei tale. Ai rezultatele biopsiei? AgHBe?
cla
Data inscrierii: 27/Jun/2008
Trimis: Fri Jun 26, 2009 1:14 am Titlul subiectului:
Multumesc mult pentru raspunsul foarte prompt, cla. Am zis sa nu dau amanunte despre stadiul in care ma aflu ca sa nu iasa postul prea mare si sa plictisesc cititorii.
Pe scurt, etapele prin care am trecut sunt asa:
1. Niste analize de rutina la servici, impuse de medicina muncii :-) , facute la pranz, dupa ce mancasem (mi s-a zis ca nu conteaza), au dat un colesterol de 238, un TGP(ALT) normal si un TGO(AST) cam de 1,4 ori mai mare ca maximul normal;
2. Doctorita mea de familie, la care am alergat imediat cu rezultatele, a avut o intuitie pentru care ii voi multumi cate zile voi avea, si m-a trimis sa-mi fac testele pt. VHB, VHC; mi-a iesit AgHBs High reactive (>250.00);
3. Tot doctorita de familie m-a trimis la boli infectioase Matei Bals, sa mi se faca viremia pt. a vedea cum stau;
4. La Matei Bals am stat vreo 3 ore la coada pana sa ajung sa ma vada o doctorita si sa-mi prescrie o lista lunga de analize, apoi o jumatate de ora pana sa mi se recolteze 8 eprubete de sange... nu va spun cum am plecat de acolo...
5. Am facut pe banii mei o ecografie, in care totul a iesit OK.
6. In asteptarea rezultatelor m-am documentat pe net, realizand abia atunci cu ce boala ma confrunt; a urmat socul psihic, de care nu cred ca a scapat cineva, dar mi-am impus sa depasesc momentul si sa fac tot ceea ce trebuie pentru ca familia mea minunata sa nu ma piarda inainte de vreme...
7. Am revenit la Matei Bals pt. interpretarea rezultatelor - timp de asteptare doar vreo 2 ore. Surpriza 1: TGO (AST) de data asta era in limite normale. Surpriza 2: erau o multime de rezultate acolo, dar viremia lipsea cu desavarsire - nu fusese pe lista celor recomandate de doctorita ! Doctorita mi-a zis ca nu e cazul sa ma ingrijorez, ca trebuie sa nu beau alcool, sa mananc fara prajeli si fara grasimi animale prea multe, ca nu e cazul sa iau niciun medicament de ficat si sa revin peste 3 luni la control. Diagnostic: Infectie cronica AgHBe negativ, fara modificari hematologice sau biochimice semnificative.
8. M-am enervat groaznic, pentru ca diagnosticul pus fara a pune mana pe mine, fara a vedea macar viremia, nu mai vorbesc de punctie, ca si atitudinea asta "non-combat" mi s-au parut complet nepotrivite, in conditiile in care eu vars lunar in bugetul sanatatii sumele pe care trebuie sa le vars.
9. Am cautat un gastroenterolog bun si la care sa pot ajunge cat mai repede, la o policlinica privata. Dupa ce a vazut analizele si vreme de 5-10 minute m-a examinat si m-a palpat pe toate partile, mi-a spus ceea ce ma asteptam sa-mi spuna: ca e obligatoriu sa-mi fac viremia.
10. Am facut viremia pe banii mei = 480 lei. Rezultatul: aproape 49.000 copii/ml .
11. Medicul de la policlinica cu plata mi-a spus ca sunt eligibila pt. tratament si imi recomanda sa incep sa-mi fac dosarul, iar pentru asta e obligatoriu sa fac o punctie hepatica, pt. a vedea starea de afectare a ficatului si a vedea ce fel de tratament e cel mai potrivit - altfel spus, mi-a spus exact ceea ce trebuia sa-mi spuna.
12. Cu o trimitere de la doctorita mea de familie mi-am facut punctia hepatica acum 4 zile la Fundeni, unde m-a preluat o doctorita care mi s-a parut extraordinara, atat profesional, cat si uman. Aici am aflat ca viremia nu e decontata de CAS decat pt. VHC, nu si pt. VHB. Dar oare era asa greu sa mi se spuna la Matei Bals ca trebuie s-o fac pe banii mei ? Nu era mai normal sa fiu eu lasata sa decid daca pot sa-mi permit sau nu sa o fac, decat sa fiu lasata in ignoranta ? Daca nu aveam acces la internet sau nu stiam sa caut, asteptam si acum sa treaca timpul fara sa fac absolut nimic ...
Acum astept rezultatul punctiei aproximativ o luna, voi reface analizele de baza, apoi imi va intocmi referatul pt. tratament.
Acum sunt linistita ca ceea ce depindea de mine am facut, dar marturisesc ca examinarea incompleta si atitudinea "non-combat" care mi s-a recomandat la Matei Bals m-a scos rau din sarite ceva timp... E posibil sa fie din cauza asta greata, cum spui tu... o sa incerc sa ma linistesc si mai vedem...
Am descoperit acum forumul vostru si o sa trec des pe aici, e mare lucru sa gasesti oameni cu care poti vorbi despre problemele prin care treci.
Sanatate tuturor !
anamaria9196
Trimis: Fri Jun 26, 2009 10:15 am Titlul subiectului:
In primul rand, bravo tie ca nu te-ai lasat alungata si ai insistat sa investighezi pana la capat asta. Te-ai ingrozi daca ai sti cati pacienti sunt trimisi acasa spunandu-le ca sunt "purtatori sanatosi" doar pe baza transaminazelor. Nici macar viremie facuta.
In alta ordine de idei, si viremia pt virusul B e subventionata, doar ca dureaza foarte mult sa o faci dupa programul lor. Ca au un numar limitat de viremii pe luna, care-s date cu cate un an in avans. Stiu ca e frustrant, dar asta e tara in care traim.
Eu cred ca primul medic care nu te-a indrumat corect nu a facut-o din rea vointa, ci din nestiinta efectiv. E o forma de abordare foarte inradacinata in Romania, din nefericire. Sincer, nici nu cred ca mai are rost sa discutam despre asta. Bine ca ai gasit un medic cu care sa te poti intelege si care sa te urmareasca. Slava domnului ca mai sunt si de astia, medici competenti care nu se enerveaza cand pui intrebari, cand te informezi etc. si cand refuzi sa asculti orbeste niste sfaturi.
Oricum ar fi, de acum macar stii:). Si cu regim, nu o sa ai probleme. Deci linisteste-te si o sa treaca si greata.
Multa bafta si te asteptam cu rezultatul biopsiei.
cla
Trimis: Fri Jun 26, 2009 11:59 am Titlul subiectului:
Buna AnaMaria,
Imi pare rau ca ai descoperit ca esti purtatoare a acestui virus, dar ma bucur ca ai ajuns aici. Majoritatea celor infectati trec cam prin etapele descrise de tine. Unii se lasa pagubasi pe drum si eu cred ca e gresita aceasta abordare.
Ma bucur ca tu ai ales sa lupti si sa ai grija singura de sanatatea ta. Adevarul este ca nimeni altcineva nu o va face.
Nu am inteles foarte clar cum au iesit exact analizele a doua oara, dar poate e bine sa incerci sa obtii totusi tratament. Nu cred ca ai nimic de pierdut. De fapt ai, timp si nervi, dar cred ca deja ai experimentat partea asta.
Sint si eu de acord cu ce a zis cla mai sus in legatura cu atitudinea non-combat a multora dintre medici. Parerea lor este ca inca nu e cazul sa te ingrijorezi si deci mai bine sa nu faci nimic.
Ca orice boala cronica, hepatita trebuie urmarita periodic, tocmai pentru a actiona la momentul potrivit.
Probabil stii asta deja, dar am sa adaug ca este important ca si cei din familia ta sa-si faca analizele si vaccin, chiar daca nici acesta nu este subventionat. E o investitie care merita facuta.
Multa sanatate. _________________ Ella
ella
Data inscrierii: 08/May/2008
Trimis: Mon Jun 29, 2009 12:05 am Titlul subiectului:
Multumesc foarte mult pentru raspunsurile voastre, cla si ella.
Testarea si vaccinarea sotului si baiatului cel mare le-am facut imediat. Baiatul cel mic avea vaccinul facut la scoala, acum vreo 8 ani, ca la carte, in 3 doze, iar doctorita de familie si medicul de la policlinica cu plata mi-au spus sa nu i-l mai repet, ca toate testele au aratat de-a lungul timpului ca imunitatea conferita de vaccin este de durata mai mare decat 5-7 ani, cum s-a crezut initial. Mi-au zis doar sa repet anual testarea Ac anti HBs la toti membrii familiei, pentru siguranta.
Transaminazele mi-au iesit in limite normale a doua oara, o sa le repet la sfarsitul lunii iulie, cand o sa-mi iasa si rezultatul de la punctie, inainte sa merg iar la doctorita de la Fundeni. O mica problema am cu alfa-feto-proteina, care este 23 fata de 10 cat e valoarea maxima. Medicul mi-a zis ca nu e o valoare ingrijoratoare, dar trebuie s-o tin sub observatie si sa tot repet analiza. Va tin la curent si pe voi cu evolutia.
Am depasit repede faza de disperare si m-am fortat sa nu trec deloc prin faza filozofica, mi-am impus sa nu-mi pun intrebari de genul "De ce mi se intampla tocmai mie ?". Acum sunt in faza optimista si sper sa raman asa.
Eu am fost intotdeauna convinsa ca nimic pe lume nu e intamplator. Daca am avut norocul sa descopar virusul, atunci asta s-a intamplat cu scopul de a-l tine sub control si, daca e cazul, de a lupta impotriva lui ! In nici un caz nu l-am descoperit pentru a-l ignora, ca de ignorat il puteam ignora si fara sa stiu de existenta lui !
Multa sanatate si analize bune tuturor !
anamaria9196
Trimis: Wed Jul 01, 2009 3:28 pm Titlul subiectului:
Ma bucur foarte mult ca gindesti asa. Si sint sigura ca vei iesi invingatoare din aceasta lupta. Important este ca o data depasita etapa de care spuneai si tu cu intrebarile care nu-ti dau pace sa te informezi, sa iei masurile care se impun, dar sa nu lasi boala sa-ti acapareze viata. Este doar un mic obstacol, ca atitea altele . _________________ Ella
ella
Data inscrierii: 08/May/2008
Trimis: Thu Jul 23, 2009 4:22 am Titlul subiectului:
Ieri am primit rezultatul punctiei. Concluzia e f.buna, dupa parerea mea: " fara infiltrate inflamatorii semnificative, fara leziuni ale ductelor biliare interlobulare si fara fibroza. Intralobular nu sunt prezente leziuni necro-inflamatorii semnificative; steatoza absenta; colestaza absenta; coloratia Perls (pentru hemosiderina) este negativa. Concluzie: tesut hepatic fara modificari histopatologice semnificative pe fragmentele prelevate."
Din pacate, pana pe 3 august nu pot lipsi cu nici un chip de la servici sa ma duc la medic sa vedem ce zice.
Oricum, pana atunci sunt tare curioasa si va rog, daca stie cineva, sa-mi spuna o parere : ce tratament ar fi teoretic posibil pentru situatia mea (transaminaze normale, viremie aproape 49.0000 copii/ml), ca am inteles ca antiviralele se dau la viremii de ordinul milioanelor de copii/ml, iar interferonul ar merge bine doar la viremii peste 100.000 copii/ml.
anamaria9196
Trimis: Thu Jul 23, 2009 4:34 am Titlul subiectului:
Interferon ma indoiesc ca primesti. Chiar daca nu se mai fac punctaje, faptul ca ficatul tau e in stare f buna (ieeeei!!!) nu prea te recomanda pentru un astfel de tratament.
Antivirale se mai dau si la viremii peste 20.000 de copii. Oricum, nu tre sa-ti faci reprosuri ca nu ajungi sapt asta la medic, ca daca te pune pe o schema de tratament, o sa astepti un an pana il obtii:). Deci ori cu o sapt, ori fara, tot aia e.
Multa bafta. Sa ne anunti si pe noi ce decide medicul.
cla
Trimis: Thu Jul 23, 2009 5:31 am Titlul subiectului:
Multumesc. Sigur ca va anunt, multumesc ca imi sunteti aproape :-))