Hep

Interpretare rezultate hepatita

Creaza un subiect nou Raspunde la subiect
Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Mesaj Autor
Trimis: Fri Jun 10, 2011 6:55 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Buna Angelica,

Stiu din experienta cit de grea este perioada asta, dar trebuie sa incercati sa va calmati si sa incepeti incet incet sa va informati despre ce inseamna aceasta boala. Este o boala complexa, deci nu veti afla totul dintr-o data. Si incercati sa nu va impacientati de fiecare data cind aflati un lucru nou. Nu e neaparat de rau Smile.

Incerc mai jos sa explic rolul markerilor hepatici, adica ce anume spun ei despre starea actuala a bolii sotului tau.
In primul rind, se testeaza de obicei pentru toate cele 3 tipuri de hepatita: B, C si D. Deci markerii de mai jos sint pentru toate aceste hepatite.

Pentru hepatita C si D sint suficiente doar analizele pentru anticorpi pentru a exclude o infectie. Daca anticorpii sint negativi, atunci nu esti infectat.

Pentru hepatita B se face de obicei analiza pentru antigen AgHBs. Daca aceasta analiza este negativa, se merge mai departe si se testeaza anticorpii (AcHBs). Daca anticorpii sint negativi inseamna ca nu ai fost vaccinat si nici nu ai intrat in contact cu virusul si ai dezvoltat anticorpii singur. In acest caz se recomanda vaccinarea. Daca anticorpii sint pozitivi, atunci fie ai avut boala si te-ai recuperat (peste 80% dintre adulti scapa de virus singuri, fara tratament si devin imuni), fie ai fost vaccinat.
Nivelul anticorpilor trebuie sa fie > 10 pentru ca o persoana sa fie considerata imuna. In caz contrar se recomanda vaccinarea.

Daca antigenul este pozitiv, se fac o serie de teste mai amanuntite. Mai exact virusul B are 3 componente care sint analizate:
- HBs
- HBe
- HBc

Cum spuneam mai sus, dupa infectare, o persoana adulta poate reusi sa scape de virus doar prin reactia organismului. Unele persoane insa nu reusesc sa aiba AgHBs negativ, dar reusesc sa converteasca componenta HBe a virusului. Adica ramin cu HBe negativ (seroconversie se numeste procesul) si AgHBs, ceea ce le face purtatori de virus. Daca transaminzele sint normale si viremia mica, atunci se considera ca hepatita este inactiva (sau "purtator sanatos"). Aceasta pare a fi cazul sotului tau la momentul acesta.

Exista anumite cazuri cind exista o mutatie a virusului si AgHBe este negativ, dar in acele cazuri anticorpii HBe sint tot negativi (nu e cazul sotului tau care ii are pozitivi: Anti-HBe_I POZITIV ). De asemenea in aceste cazuri transaminazele sint cel putin duble fata de normal.
In concluzie eu nu cred ca sotul tau are forma mutanta a virusului.

Punctual analizele inseamna:
AcVHD-Ig NEGATIV
- marker pentru hepatita D (negativ inseamna ca nu are si hepatita D)

Anti_HBe 0,02
Anti-HBe_I POZITIV
- marker cantitativ si calitativ pentru anticorpi la componenta HBe (confirma starea inactiva a bolii la momentul acesta)

HBeAg 0,434
HBeAg NEGATIV
- markeri cantitativ si calitativ la componenta HBe (negativ confirma starea inactiva a bolii impreuna cu antiHBe pozitiv)

_HBsAG 1434,97
_HBsAg_I Pozitiv
- marker pentru componenta HBs (de suprafata); pozitiv inseamna infectie acuta sau cronica cu virusul B

HCV_3 0,07
HCV_3_I Negativ
- marker pentru hepatita C (negativ inseamna ca nu are virusul)

AcHBs 0,07
AcHBs_I NEGATIV
- anticorpi pentru componenta de suprafata a virusul B HBs; negativ inseamna ca nu are anticorpi; impreuna cu AgHBs pozitiv duce la concluzia de infectie cu virusul B

AST/TGO 32
ALT/TGP 40
- transaminaze (tind sa cred ca sint in limite normale, depinde de valoarea de referinta a laboratorului, de obicei sint trecute pe buletinul de analiza)

Tratamentul cu entecavir poate duce la o viremie nedetectabila. Partea proasta cu aceasta boala este ca desi pare a fi intr-o stare inactiva, ceva rau tot face, de aceea si valoarea fibrozei. Cel mai probabil are boala de foarte multi ani si in timp se ajunge aici.

Sper ca acum este putin mai clar. Stiu ca sint multe informatii. Daca mai sint nelamuriri, nu ezita.

Multa sanatate

Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
ella
  • Data inscrierii: 08/May/2008

Trimis: Tue Jun 14, 2011 4:36 am Titlul subiectului: Hepatita B Raspunde cu citat (quote) Buna ziua,

Ma confrunt si eu, ca si ceilalti cu o mare dilema in ceea ce priveste aceasta boala.
Tatal meu a fost depistat la analize ca fiind purtator "sanatos" de Hep B - rezultatele mai jos...

TESTE RAPIDE IMUNOHEMATOLOGIE

Ac antiHCV Rezultat NEGATIV Int. referinta NEGATIV
Ac HBS test rapid Rezultat POZITIV Int. referinta NEGATIV

Am inteles corect sau pe invers... suntem toti bulversati si cu luciditatea stau mai prost la momentul acesta..

Valorile celorlalte analize efectuate au fost in general in limite normale, iar la valori TGP/TGO/TGG chiar se incadreaza in limite.

BIOCHIMIE

GLICEMIE Rezultat 117 Int. referinta 70-110
GOT Rezultat 27 Int. referinta 2-40
GPT Rezultat 50 Int. referinta 5-65
GGT Rezultat 66 Int. referinta 15-85
BILIRUBINA TOTALA Rezultat 0,41 Int. referinta 0,2-1
BILIRUBINA DIRECTA Rezultat 0,11 Int. referinta 0-0,30
COLESTEROL Rezultat 272 Int. referinta 120-200
HDL COLESTEROL Rezultat 52 Int. referinta 40-60
LDL COLESTEROL Rezultat 194,4 Int. referinta 70-130
TRIGLICERIDE Rezultat 128 Int. referinta 30-150
LIPIDE TOTALE Rezultat 830 Int. referinta 400-800
PROTEINA TOTALA Rezultat 7,4 Int. referinta 6,4-8,2
VSH Rezultat 22 mm/h Int. referinta 0-20
COAGULARE fibrinogen Rezultat 2,471 g/l Int. referinta 1,8-3,5

Din experienta, cum credeti ca sunt aceste analize? Este nevoie sa isi faca viremia?
Partea si mai proasta este ca acum 7 ani a suferit un accident de masina si a avut ghinionul sa ajunga la urgenta intr-un spital infect, de unde credem noi ca i s-au tras toate problemele.

In afara de analizele astea cu Hep B, i s-a descoperit si o valoare pozitiva a vdrl-ului... el nu a avut niciodata simptome, nici fustangiu - deci din punct de vedere clinic nu a avut probleme cu sifilisul...

VDRL
RPR metoda cantitativ imunoturbidimetrica R.U. rezultat: 0 referinta: pana la 1 = negativ
> sau = 1 pozitiv
R.U = unitati RPR
1 RU corespunde unui titru RPR 1/1 la reactia clasica

Anticorpi Treponema Pallidum
TPLA cantitativ imunoturbidimetrica
1590 T.U pana la 10 negativ
> sau = 10 pozitiv
T.U = Unitati titru
1280 T.U = corespunde unui titru TPHA 1/1280 la reactia clasica

Ca urmare a acestor analize cu rezultat aiurea, i s-a recomandat sa faca si testul pentru analiza Hep C...

Daca cineva ma poate ajuta cu informatii suplimentare.... sunt binevenite - eu cu cat citesc mai mult pe net cu atat incep sa-mi fac probleme poate pentru ceea ce nu exista...

andreea.vinatoru
  • Data inscrierii: 14/Jun/2011

Trimis: Tue Jun 14, 2011 5:05 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Buna Andreea,

Din analizele prezentate de tine eu nu pot trage concluzia ca este "purtator sanatos" de virus B. Cine a pus acest diagnostic.

Am sa explic putin analizele prezentate de tine care au legatura directa cu hepatita B si C.

Citat:

Ac antiHCV Rezultat NEGATIV Int. referinta NEGATIV

Acest test este marker pentru hepatita C. Daca este negativ inseamna ca nu este infectat cu virusul hepatic C. Deci deja i s-a facut analiza pentru hepatita C si este negativa

Citat:

Ac HBS test rapid Rezultat POZITIV Int. referinta NEGATIV

Daca ai copiat bine de pe buletinul de analize, acest test este pentru verificarea anticorpilor. Daca este pozitiv inseamna ca fie tatal tau a avut hepatita si s-a vindecat singur (peste 80% dintre adultii care se infecteaza scapa singuri de virus), fie a fost vaccinat.

Citat:

GOT Rezultat 27 Int. referinta 2-40
GPT Rezultat 50 Int. referinta 5-65

Transaminazele sint in limite normale.

Exista pe buletinul de analize vreo analiza AgHBs (antigen HBS)? Diagnosticul de hepatita B se pune daca AgHBs este pozitiv mai mult de 6 luni.

Poti te rog sa revii cu rezultatul pentru AgHBs? Daca AgHBs e negativ, din restul analizelor rezulta ca tatal tau a fost infectat si s-a vindecat (ca majoritatea adultilor) sau a fost vaccinat cindva.

Multa sanatate

ella

Trimis: Tue Jun 14, 2011 5:17 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Buna Ella, iti multumesc mult pentrru raspunsuri.

Ag HBS screening rezultat POZITIV
metoda electrochemiluminiscenta kit 2

El a facut acum vreo 2 ani si vaccin pt Hep. B - posibil de la asa ceva sa ii iasa pozitiv?

andreea.vinatoru

Trimis: Tue Jun 14, 2011 5:22 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Iti multumesc mult Ella,
pt.tot timpul acordat si informatiile amanuntite.
Esti de admirat daca ai de luptat cu o asmenea boala,si mai poti sa-i sprijini si pe altii cu informatii si incurajari.
Citind de o vreme incoace pe forumuri despre aceasta boala, sunt foarte impresionata de lupta dusa de fiecare, cu virusul.
Sistemul nostru medical nu-ti ofera nicio siguranta, de aceea ai sentimentul de abandon si de lupta inegala cu boala.
Ar fi normal intr-o lume normala, sa beneficiezi de tratament la momentul cel mai potrivit pentru a invinge boala.
Ar trebui sa ai aceasta siguranta,SIGURANTA iti da liniste, incredere si putere ca sa poti sa lupti.
Pe cand asa, sanatatea si viata sta in puterea unui pix nenorocit, care poate sa considere ca nu esti suficient de bolnav, trebuie sa mai astepti sa se mai agraveze, in conditiile in care boala asta este total imprevizibila. Si oricum ai da-o, daca n-ai avut norocul sa scapi si sa te imunizezi, mai devreme sau mai tarziu, stim care sunt urmarile.
In fine, as vrea sa stiu cu ce se poate opri fibrozarea, ce suplimente naturiste ati incercat si v-ati simtit bine.
Multumesc inca o data si multa sanatate.

angelica
  • Data inscrierii: 03/May/2011

Trimis: Tue Jun 14, 2011 5:47 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Buna Andreea,

Cind a facut acel vaccin acu 2 ani i s-au facut intii analizele pentru AgHBs? Daca da, au iesit negative?

E putin ciudata situatia. Fie s-a imbolnavit dupa vaccinare, fie s-a vaccinat desi era bolnav deja.

Teoretic e posibil ca organismul sa produca anticorpi dupa vaccinare, infectat fiind. Unii medici o recomanda chiar ca metoda terapeutica sa zicem. Dar cu putine sanse de seroconversie a virusului.

Care sint rezultatele la AgHBe si AcHBe?

Este prima oara cind si-a facut aceste analize in amanunt? Poate ar fi bine sa le repede la un alt laborator. Ma refer la AgHBs, AcHBs, AgHBe, AcHBe si eventual transaminazele.

Multa sanatate

ella

Trimis: Tue Jun 14, 2011 5:55 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Buna,

Cred ca in situatia lui a fost vaccinat desi era bolnav deja... desi nu i s-au facut inainte analize ( spun ca era deja bolnav pt ca f mic fiind, maica-sa l-a dus la spital ca "a avut un viermisor la ficat" - iti dai seama ca e greu de reconstituit acea perioada dupa explicatiile puerile primite de la mama lui)

AgHBe si AcHBe nu le are facute - vom merge la un laborator si le vom face pe toate cele mentionate de tine.

Revin cu detalii imediat ce intru in posesia rezultatelor. Smile

andreea.vinatoru

Trimis: Fri Aug 05, 2011 4:47 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Dupa ultimile studii publicate, dintre care si http://www.hbvadvoca...news/HBJ8.7.htm se pare ca testul Ag Hbs cantitativ (atentie sa nu fie confundat cu testul calitatitv care determina reactanta - pentru cantitativ rezultatul trebuie sa apara in UI/ml) este folosit pt a determina raspuns la tratamentul cu interferon al pacientilor (precum si posibila seroconversie s).
Astfel ca as sugera sa vorbiti cu medici curanti despre acesta analiza si sa o cereti sa fie inclusa intre celelata analize.

Este cineva dintre noi monitorizat si pe baza Ag Hbs cantitativ?

sanatate tuturor!

4est
  • Data inscrierii: 13/Jul/2011

Trimis: Fri Mar 02, 2012 1:55 pm Titlul subiectului: REZULTAT Raspunde cu citat (quote) buna seara! mi-am facut de curand analizele pt ANTIGEN HBs si ANTI HCV iar la antigen hbs mia iesit un rezultat de 6880 si la interval de referinta imi da <0.9. Putin mai jos imi scrie NEGATIV <0.9, REACTIV >1.0.
tot aici imi mai scrie ca pentru AgHBs se recomanda efectuarea urmatoarelor determinari ALT, AST, GGT, BILIRUBINA, AcHBc, AcHBe, AgHBe, ADN VHB.
POATE FI DEOCAMDATA ACEST REZULTAT O CAUZA DE INGRUJORARE? ASTEPT RASP DUMNEAVOASTRA.
VA MULTUMESC

allesya
  • Data inscrierii: 02/Mar/2012

Trimis: Sun Mar 04, 2012 10:06 am Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote) Buna Allesya,

De obicei pe buletinul de analize se specifica clar daca e pozitiv sau negativ sub o forma sau alta. Uneori scrie reactiv, non reactiv. De cele mai multe ori valoarea este fie colorata diferit, fie scris mai ingrosat.

Din pacate nu-mi pot da seama din acel rezultat de 6880 daca AgHBs e pozitiv sau negativ mai ales ca spui ca intervalul de referinta pe care ti-l da e <0.9. In ce fel este specificat acest interval?

Daca AgHBs iese pozitiv atunci sint necesare si analizele spuse de tine, sper insa sa fie negativ.

Multa sanatate

ella

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   

Creaza un subiect nou Raspunde la subiect
Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Mergi direct la: