Trimis: Fri Feb 18, 2011 5:25 pm Titlul subiectului: Putin ajutor legat de hepatita B!
Buna seara! Am nevoie de un sfat intr-o problema aflata de curand si anume ca iubita mea mi-a spus ca are hepatita B. Am cunoscut-o acum o luna si jumatate si de o luna suntem impreuna. Am primit vestea acum 2 saptamani. Mi-a spus ca a fost depistata anul trecut in urma agravarii starii de santate(dureri musculare, abdominale, varsaturi, etc..), s-a tratat si mi-a spus ca in prezent este ok(transaminaze normale -daca nu ma insel), Pana in momentul de fata intre noi doi nu a fost nici un fel de contact sexual, decat saruturi(frantuzesti -sa fiu explicit). In nici un caz nu ma gandesc sa intrerup relatia pentru ca este ceva frumos si nu va fi o piedica, tin mult la ea si voi fi alaturi de ea. Mentionez ca sunt vaccinat din liceu(acum 4-5 ani) impotriva acestui virus as dori mai multe informatii despre cat de transmisibil poate fi virusul in aceste conditii, daca este nevoie sa imi evaluez si eu starea de sanatate, avand in vedere ca a trecut o luna, daca este nevoie de un nou vaccin, etc... Am citit modurile de transmitere si m-am speriat putin cand am vazut ca se poate lua si prin sarut daca exista leziuni de la periuta de dintii (in graba mi se intampla asta..). Va multumesc pentru sfaturi si va doresc sanatate.
mihaita_tl
Data inscrierii: 18/Feb/2011
Trimis: Mon Feb 21, 2011 2:52 am Titlul subiectului:
Buna Mihaita,
In primul rind e foarte bine ca te-ai informat despre modalitatea de transmitere a virusului si ca esti deja vaccinat. Pericole sint peste tot si nu poti fi niciodata foarte precaut. Pentru a fi sigur ca inca esti protejat, adica ca ai nivelul suficient de anticorpi in organism, ar trebui sa-ti faci o analiza care se numeste titru anticorpilor HBs si care ar trebui sa iasa > 10. Daca e mai mica se recomanda de obicei o revaccinare.
Spui de asemenea ca prietena ta s-a tratat si ca in prezent transaminazele sint normale. E foarte important de stiut daca prietena ta a avut hepatita B acuta sau are hepatita cronica. Ca orice boala si hepatita are o faza acuta si una cronica. Un procent foarte mare de adulti, peste 80%, fac doar faza acuta a bolii care dureaza in medie cam 6 luni. Cu medicamente sau chiar fara, depinde de la caz la caz, marea majoritate a adultilor scapa de virus singuri si devin imuni dupa acest episod. Cei mai putin norocosi cronicizeaza si teoretic cei care intra in contact direct cu ei pot lua virusul.
De aceea e bine sa afli daca prietena ta a avut hepatita acuta si s-a vindecat, caz in care anticorpiii HBs trebuie sa fie pozitivi si AgHBs (antigenul) negativ sau are hepatita cronica.
Daca e cronica atunci prietena ta iti poate transmite virusul teoretic. In practica acest lucru se intimpla in anumite cazuri (cind viremia si transaminazele sint foarte mari, cind intri in contact direct cu singe infectat, tu avind o rana deschisa, etc). Nu se transmite chiar asa usor, ca gripa de exemplu, dar este o boala contagioasa si e bine sa fim totusi precauti.
Sper ca ti-am raspuns cit de cit la nelamuriri. Daca mai ai intrebari te asteptam.